Kip in de hoed

Van dit gerecht word ik altijd zo vrolijk. De mooie herfstkleuren en intense smaken nodigen je uit om heerlijk van deze maaltijd te smullen. Het diep rood van de kersen, het warme geel van de kerrie en de verwarmende smaak van gember. Zo lekker. En dat alles verpakt in een hoedje van bladerdeeg. Ik geef je het recept, want dit moet je de komende dagen echt eens proberen.

  • 1 pak bladerdeeg (diepvries)
  • 1 pot kersen zonder pit en 6-8 gemberbolletjes (potje)
  • 400 gram kipfilet
  • zout en peper en een zakje kerriesaus
  • boter of margarine om te bakken en om het bakblik in te vetten
  • 2 teentjes knoflook en een theelepel sambal oelek
  • 200 ml crème fraîche en 2 eetlepels melk
  • 50 -100 gram geraspte kaas
  • bloem om te bestuiven en paneermeel
  • springvorm van 24 cm

Oven voorverwarmen op 200 graden of gasovenstand 4. Bladerdeeg ontdooien. In zeef kersen laten uitlekken. Gember fijnhakken. Kipfilet in stukjes snijden en bestrooien met zout en peper. In hapjespan boter verhitten en kip rondom bruin bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Kerriesauspoeder erover strooien, Gember, sambal, kersen en crème fraîche erdoor scheppen. Twee minuten laten pruttelen.

Vorm invetten. Aanrecht bestuiven met bloem. Lapjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap van 28 cm doorsnede. Vorm bekleden met deeg en met vork gaatjes in de bodem prikken. Paneermeel erop strooien en kipmengsel in de vorm schepen. Kaas erover strooien. Rest van de plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot een lap iets groter dan de bakvorm. Op de vulling leggen en de rand dichtdrukken. Bovenkant bestrijken met melk. Hartige taart één richel onder midden van de oven in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

Ik maak dit gerecht ook regelmatig met rijst en laat het hoedje en het afgaren in de oven dan achterwege. Ook lekker! Een variant van dit recept is te vinden op: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/kip-in-de-hoed.

Eén opmerking over 'Kip in de hoed'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: