Mega-gehaktbal… het recept

“Zijn jullie elkaar weer aan het imponeren”, vraagt mijn nichtje als ze ziet dat haar moeder en ik met onze wekelijkse kookkunsten bezig zijn. ‘Imponeren’ is over het algemeen niet wat we doen. De spelregels zijn: maak een restaurantwaardige, gezellige maaltijd voor elkaar die kleurrijk, gezond, gevarieerd en verrassend is. Om de week doet ieder van ons haar uiterste best; al komt zeker niet elk recept door de ballotagecommissie.

Maar vandaag is het woord ‘imponeren’ meer dan van toepassing. Mijn zus heeft het gepresteerd om de mega-gehaktbal van mijn moeder te evenaren. Ik ben tot tranen toe geroerd. Door het aanzien van die prachtige bal gehakt, de smaak en vooral de herinnering aan mijn jeugdjaren en mijn moeder. Het recept dat al die tijd voor mij onbekend was, koester ik nu als een kostbaar kleinood. Ik deel het graag met jullie. En natuurlijk eet je deze heerlijke gehaktbal met rode kool, puree en zelfgemaakte appelmoes.

Ingrediënten voor het basisrecept
(Begin met een redelijk kleine bal om te oefenen. Als je de bal goed gaar krijgt, kun je hem steeds groter maken)

  • 500 gram half om half gehakt (van rundergehakt wordt de bal te droog)
  • 4 beschuiten een beetje geweekt in melk
  • 1-2 eieren
  • peper, zout en nootmuskaat

Kies het liefst voor een gietijzeren braadpan, die houdt warmte het beste vast. Kneed het gehakt samen met de verkruimelde beschuiten en de eieren tot een mooie grote bal die je tot slot iets afplat. Smelt flink wat boter in de pan en leg de gehaktbal erin zodra de boter goed heet is. Schroei de gehaktbal op hoog vuur rondom dicht. Zo krijgt de bal een mooie krokante korst. Nadat de gehaktbal rondom goed aangebraden is, draai je het vuur laag. Voeg een beetje warme bouillon toe en laat de bal langzaam doorsudderen op laag vuur totdat de bal van binnen goed gaar is. Dat kan wel 20-30 minuten duren.

Als het je lukt om een mega-grote bal te maken, kun je vervolgens gaan experimenteren met kruiden en andere ingrediënten. Het is beslist lekker om ui, sambal, tuinkruiden en knoflook toe te voegen.

2 gedachten over “Mega-gehaktbal… het recept

  1. Superleuke site heb je. Ben er een beetje doorheen gescrolled en bleef hangen bij mega-gehaktbal, gewoon omdat het me aansprak (en ik zelf erg van koken hou😁) ik zou zeggen; ga vooral door met je blog. Ik ben fan. Je hebt alleen een grotere fan-base nodig, maar ik denk zomaar dat die eraan zit te komen door 365 vertellis 💪

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: