Linzenstoofpotje

Bij gerechten met linzen krijg ik altijd een beetje een ‘geitenwollensokken’-gevoel. Linzen… dat is iets voor alto’s en natuurfreaks. Maar op dit idiote vooroordeel ben ik hard teruggekomen nu ik de hartverwarmende smaak van allerlei linzensoepjes heb ontdekt en recent een heerlijk linzenstooppotje proefde. Ik deel het recept graag met jullie.

Ingrediënten:

  • 250 gram gedroogde linzen; maakt niet uit van welke kleur
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 flinke ui en 2 teentjes knoflook
  • 2 winterpenen en 200 gram verse spinazie
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 2-3 blaadjes laurier en 1 tl ras el hanout kruiden (Marokkaanse kruidenmix)
  • snuf peper en snuf zout
  • scheutje olie om in te bakken

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schrap de peen schoon. Snij de winterpeen in blokjes. Verwarm wat olie in de stoofpan en fruit de ui. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de winterpeen toe. Bak even kort mee. Spoel de linzen goed af. Doe de linzen bij de ui en winterpeen en schenk daarna de groentebouillon in de pan. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de ras el hanout kruidenmix en de laurierblaadjes toe en laat de linzen zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer wel regelmatig door.

Let op: de kooktijd van linzen verschilt erg per soort. Is de kooktijd korter dan 30 minuten, laat dan het geheel eerst even stoven en voeg de linzen pas later toe. Controleer of de linzen gaar zijn door even te proeven. Schenk de tomatenblokjes bij het stoofpotje en schep als laatste de spinazie er doorheen. Laat de spinazie iets slinken. Breng de linzenstoofpot op smaak met wat peper en zout. Vergeet niet de laurierblaadjes uit de pan te vissen! Serveer deze vegetarische linzenstoofpot met wraps of naanbrood.

En mocht het stoofpotje te nat zijn of als je de linzen te ver hebt doorgekookt dan weet je wat je moet doen hè? Pureren en gewoon een soepje van maken. Ook lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: