Bruine bonenstamppot

Af en toe is de vriend al mijn lichte en uiterst verantwoorde maaltjes een beetje beu en verlangt hij weer eens naar ouderwetse, zware kost. Bruine bonenstamppot bijvoorbeeld. Maar omdat hij wil dat ik gezellig met hem mee-eet probeer ik dit gerecht dat meer op een betonblok lijkt dan op een licht verteerbare maaltijd stiekem toch een beetje naar mijn hand te zetten. “Als je nou eens de aardappelen door pastinaak vervangt, ” opper ik voorzichtig. “En een appeltje toevoegt.” De vriend staat er gelukkig voor open en gaat in de keuken aan de slag met zijn bruine bonenstamppot. Het gerecht dat hij kort daarna op tafel zet, is zo verrassend lekker dat ik het graag met jullie deel.

Ingrediënten:

  • 400 gram pastinaak en 1-2 gewone aardappelen of 1 zoete aardappel
  • (vegetarische) spekblokjes
  • 1 grote ui
  • 1 frisse zoetzure appel
  • pot bruine bonen of gedroogde bonen. Kapucijners zijn eigenlijk veel lekkerder
  • 1 tl sambal

Schil de aardappels en maak de pastinaak schoon en snijd in grove stukken. Kook de aardappels zo’n 15 minuten en laat de pastinaak 10 minuten meekoken. Spekjes uitbakken en de gesnipperde ui goudbruin bakken. Appel in stukjes snijden. Bonen uit de pot en appelblokjes in pannetje verwarmen. Aardappels en pastinaak stampen. Spekjes en ui erdoor scheppen en als laatste de bonen en appel erdoor scheppen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een beetje sambal. Lekker met een vegaburger of vegetarische rookworst.

Een ouderwetse maaltijd met een eigentijdse twist. Kan nog best nu het weer een beetje frisser wordt de komende tijd. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Bruine bonenstamppot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: