Broodje Surinaamse kip met sambal

Laatst maakte ik een gerechtje dat ik het liefst linea recta in de vuilnisbak wilde gooien. Wat ik dan gemaakt had? Gepofte knolselderij met olie en kruiden uit de oven. Een grof gepureerd sausje van bospaddenstoelen en bulgur met van alles. Klinkt eigenlijk best goed toch? Maar ik vond het echt niet smaken! Gelukkig heb ik een ander gerechtje gevonden dat zó geurig, kleurrijk én lekker is dat ik het wel elke week zou willen maken: broodje Surinaamse kip met zelfgemaakte sambal en komkommers in het zuur. Heerlijk! Ik geef je het recept:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4-8 krokante pistoletjes
  • 500 gram kippengehakt
  • 2 grote uien en 4 flinke tenen knoflook
  • 3 flinke stengels bleekselderij en 1 winterpeen
  • 1 el kerriepoeder, half bosje bladselderij en 1 rode peper of Madame Jeanette
  • 80 ml ketjap, 40 ml azijn, 2 el bruine suiker en wat zout

Voor het zuur:

  • 1 komkommer, 100 ml azijn en 100 ml water en 100 g suiker

Voor de zelfgemaakte Sambal

  • 1 grote ui, 2 tenen knoflook en 1 rode peper of Madame Jeanette
  • 2 el suiker, 2 el ketjap, 2 el azijn, 1 citroen, olie en wat zout

Snipper de ui en knoflook en bak aan in een pan. Voeg het gehakt toe en bak dit goed aan. Voeg de rode peper toe die je in kleine stukjes heb gesneden. Voeg dan de kerrie, ketjap, azijn en bruine suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat het inkoken. Schil de bleekselderij en de winterpeen en snijd in fijne blokjes. Voeg dit toe. Laat al het vocht verdampen tot er een smeuïge vulling over blijft. Breng op smaak met wat zout.

Voor de Surinaamse sambal snijd je de ui, knoflook en de peper fijn. Bak dit aan in een scheutje olie. Voeg de suiker, ketjap, azijn en het sap van de citroen eraan toe en laat het tien minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje zout. Bewaar het teveel aan sambal in een gesteriliseerde pot met deksel. (Pot vullen en sluiten en even op de kop zetten. Sambal is dan ongeveer een week houdbaar)

Voor het zuur snijd je de komkommer in dunne plakjes. Meng het water, azijn en de suiker goed door elkaar en voeg de komkommer eraan toe. Laat dit een uur marineren. Roer af en toe even door: in het begin zakt de suiker namelijk naar de bodem.

Snijd het broodje open. Doe er een flinke hoeveelheid van de Surinaamse kip in en beleg het verder met het zuur en de sambal. Doe voorzichtig met de sambal, want die is best pittig!

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: