Mexicaanse maaltijdsoep

Elke maandagavond maak ik een flinke wandeling met een vriendin. Doen we al jaren. En natuurlijk wordt er dan ook heel wat afgepraat. We lopen, zeg maar, ‘even de afgelopen week door’. Naast de nodige hoogte- en dieptepunten delen we dan ook regelmatig lekkere recepten. En zo vertelde zij mij over die heerlijke Mexicaanse tomatensoep die haar man laatst had gemaakt. Ik heb het recept meteen uitgeprobeerd en inderdaad: dat smaakt goed. Zo goed dat ik het recept graag met jullie deel:

Ingrediënten:

  • 2 grote uien en 2 flinke stengels bleekselderij
  • 4 tenen knoflook en 1 rode peper
  • 1 vuistgrote zoete aardappel en 1 rode paprika
  • 1 el gemalen korianderzaadjes, 1 tl gemalen komijnzaadjes en 1 tl gedroogde oregano en een handje verse peterselie
  • 1 blik kidneybonen (400 g) en 1 blikje zwarte bonen (150 g)
  • 1 blik tomatenblokjes in sap (400g) en 1 blikje tomatenpuree (140 g)
  • 1 klein blikje mais (150 g)
  • 2 groentebouillonblokjes,
  • zout, peper
  • evt. klein pakje crème fraîche en/of geraspte kaas

Snipper de uien, snij de bleekselderij in kleine boogjes, snij de rode peper in kleine stukjes en pers de knoflook. Wil je het minder pittig? Verwijder dan zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper. Bak de ingrediënten in olijfolie op middelhoog vuur, tot de ui kleurt.

Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukjes. Doe hetzelfde met de rode paprika. Voeg toe aan het voorgaande. Voeg ook de koriander, komijn en oregano toe. Bak het geheel tot het gaat geuren. Doe dan de bonen erbij: niet afgieten, ze mogen zó in de pan, net als de tomatenblokjes en de tomatenpuree. Giet de mais wel af alvorens toe te voegen. Los de bouillonblokjes op in anderhalve liter water en voeg toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het zeker 20 minuten pruttelen. Pureer de soep eventueel, maar slechts heel grof. Voeg de crème fraîche toe.

Proef even: is het hartig genoeg? Voeg eventueel nog wat zout en peper bij. Hak de peterselie en strooi die over de soep. Strooi de geraspte kaas over de soep. Eet de soep met een lekker broodje of naanbrood. Smakelijk eten!

Ken je dat probleem: dat je lekker een keer op de bank voor de buis van je soep wilt genieten, maar dat die soepkom zó heet is dat je hem niet kunt vasthouden? Mijn zus heeft daar iets op bedacht: het soepkomhoudertje gehaakt van dikke katoen. Echt heel handig. Ik heb er meteen een paar besteld. Heb jij ook belangstelling? Geef dan je naam, adres, telefoonnummer en banknummer door via het contactformulier onder Contact. Als het handige houdertje klaar is, stuur ik je een betaalverzoek en stuur ik je de bestelling toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: