Gekkenwerk

Geheel tegen mijn aard in ben ik vanmorgen om 5.00 uur opgestaan en op de fiets gestapt. Op dit vroege uur was het nog akelig koud; zeker omdat de dichte mist nog over de velden danste. Maar de kwetterende vogels beloofden dat het een mooie dag zou worden. Wat ik – normaliter een avondmens – op dit idiote tijdstip op straat deed? Ik was vandaag op missie. En de missie was als volgt: Ga naar een waterrijk natuurgebied met veel sloten, rietkragen en bloemrijke graslanden. Luister en kijk goed! En spot een blauwborst.

Nou dat waterrijke natuurgebied was na een half uurtje stevig doortrappen zo gevonden. Maar de blauwborst was deze ochtend in geen velden of wegen te bekennen. Er waren meer ‘gekken’ vroeg op pad. Allemaal in het bezit van een verrekijker en camera. En allemaal op zoek naar bijzondere vogeltjes die hier luidruchtig van zich laten horen.

Ik signaleerde luid klepperende ooievaars tijdens hun vlucht. Ik zag kieviten verwoede pogingen doen om mij te verjagen als ik in de buurt van het nest kwam. Ik ontdekte piepjonge kieviten die door het hoge gras renden. Ik hoorde de grutto onophoudelijk zijn eigen naam roepen en zag hem statig pikkend door de weide gaan. Ik mocht de gele kwikstaart en het verliefde koppeltje kuifeenden rustig aanschouwen terwijl honderden zwaluwen door de lucht duikelden en de rietgors het hoogste lied in de pluimen van het riet zong. Ik hoorde alle soorten meesjes en zelfs een koekoek. Tureluren, kemphanen en de zwarte zwaan… ik heb ze allemaal gezien. Behalve dat éne kleine vogeltje met zijn hypnotiserend blauwe borstje en witte keelvlek. Het vogeltje waar het allemaal om te doen was, liet zich in de verste verte niet horen of zien.

“Gekkenwerk”, mompelde de vriend toen we na uren struinen door het grasland besloten om weer huiswaarts te gaan. “Ben ik voor die blauwborst om 5.00 uur mijn bed uitgekomen en vertikt hij het om zich te laten zien. Gekkenwerk!”, bromde hij er nogmaals achteraan.

En gekkenwerk is het zeker, want op dat moment weet hij nog niet dat ik hem morgen wéér om 5.00 uur uit bed trommel. De dagen dat je de blauwborst nog kunt signaleren worden immers schaars. Zodra hij gaat broeden, laat hij zich niet meer zien. Dus ‘gekkenwerk’ is het zéker, maar morgen gewoon weer vroeg uit de veren.

Eén opmerking over 'Gekkenwerk'

  1. Gekkenwerk, och zo zou ik het niet willen noemen. Zeker is wel dat ik het gisteren een stuk makkelijker had. Ik heb hem gezien. Bij het programma Vroege Vogels. Zo gek nog niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: