Bouwvrouw

Op mijn racefiets maak ik een mooie tocht naar een Limburgs dorpje aan de Maas. Sinds kort woont hier een goede vriendin van mijn zus die zich de eigenaar mag noemen van een indrukwekkend pandje. Een opknappertje zullen we maar zeggen, maar daar draait zij haar hand niet voor om.

Het begint al met het nodige asbest dat dringend verwijderd moet worden. “Een peulenschilletje”, volgens de vriendin. Komt een gespecialiseerd bedrijf volgende week ‘even’ doen. En ook over het vele hak-breek- en sloopwerk maakt ze zich niet druk. Kan ze best zelf; daar heeft ze echt geen man voor nodig. En het graven van de sleuven voor de riolering die hier en daar wat verlegd moet worden, doet ze de komende week wel; allemaal geen probleem.

Als ik het grindpad op rij, zie ik haar in de keuken op een steiger staan. “Even de plafondplaten verwijderen. Dan kunnen we straks meteen de nieuwe leidingen trekken”, roept ze keihard om boven het geschal van de radio uit te komen. En als een echte bouwvrouw vervolgt ze: “Zet maar vast koffie dan gaan we zo schaften.”

Met bewondering kijk ik toe hoe ze samen met een paar andere vrouwen in dit huis aan het werk is. Ze maakt een droom waar. Al jaren wil ze een groot huis waar ze samen met anderen kan wonen, zodat gezelligheid en spullen gedeeld kunnen worden en ze voor elkaar kunnen zorgen als dat nodig is. Vaak hoor je mensen over dit soort dromen vertellen, maar zelden komen ze uit. Maar niet hier; hier gebeurt iets moois. Zeker nu de eerste mijlpaal bereikt is en het grote huis alleen nog maar prettig leefbaar hoeft te worden gemaakt.

De vrouwen die hier aan het werk zijn, zijn allemaal de 60 gepasseerd. Toch lijkt dat het genoegen van het plan alleen maar groter te maken. “Dat jij op deze leeftijd nog aan zo’n groot project begint”, vroeg mijn zus aan haar vriendin. “Waarom zou ik op mijn leeftijd mij nog door iets laten weerhouden?”, pareerde zij behendig. “Je kunt heel veel zelf en waar dat niet kan, zijn er genoeg mensen die willen helpen.”

“Heb je tijd om even een paar uurtjes behang mee af te stomen. Je bent hier nu toch”, vraagt ze met een vette knipoog. En voor ik het weet, hijs ik mij in een overal en ben ik volop aan het werk. Zo doen deze vrouwen dat dus: alles en iedereen wordt gemobiliseerd om mee te doen en het is nog leuk ook. Het heeft een beetje de sfeer van een werkvakantie. Zoals je vroeger met vrienden een weekje naar Frankrijk ging om te helpen bij het opknappen van een oud boerderijtje. Niets zo gezellig als de uitgebreide lunch of de diners in de ondergaande zon aan de lange tafel in de tuin na uren hard werken.

Als we even later aan de koffie zitten met zelfgemaakte appeltaart (jawel die kwam iemand gewoon even brengen), komt een van de vrouwen met een hoop kabaal de trap af gestormd. “Kijk wat ik heb gevonden!”, roept ze opgetogen. “Onder het tapijt in de oude kast die ik wilde slopen, vind ik zomaar een portemonnee met héél veel bankbiljetten. Dit huis brengt ons geluk; ik weet het zeker!”

“Eet je mee vanavond”, vraagt de vriendin van mijn zus, “dan kun je daarna nog een paar uurtjes helpen. Wie weet wat we allemaal nog meer vinden.” En zo word ik ongemerkt gestrikt als bouwvrouw en ga ik aan de slag met het verwijderen van ontelbare bruine schrootjes in de hoop dat ik de volgende ben die een verborgen schat ontdekt.

Heel slim die vrouwentrucjes: het werkt als een tierelier

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: