Een goed verhaal

Mijn broer heeft onlangs een nieuwe fiets gekocht. En nu toert hij regelmatig rond op zijn aanwinst. Niets bijzonders tot zover, maar afgelopen zondag belde hij mij op: Wat ik nu toch mee heb gemaakt. Ik moet het je vertellen. Die morgen was hij op pad gegaan om een mooi fietstochtje te maken vanuit de Achterhoek richting Arnhem. “Prachtige fietspaden waar ik nog niet eerder was geweest“, zo vertelt hij mij enthousiast.

Als hij na ruim 40 km trek krijgt in een broodje en wat wil drinken, gaat hij op zoek naar een bankje. Maar het bankje dat hij passeert op de ideale plek is al in gebruik genomen door een ouder echtpaar. “Mag ik erbij komen zitten“, vraagt mijn broer allervriendelijkst. Het echtpaar vindt het goed. “Maar onder één voorwaarde“, zegt de oude heer, “u moet een goed verhaal vertellen.“

Het gesprek begint met een babbeltje over het gemak van een elektrische fiets, de mooie omgeving: ‘zó groen, zo veel vogels en vlinders. En heerlijk die koeien in de wei‘. Dan vraagt de man met veel interesse naar het werk van mijn broer. “Ik werk met moeilijk opvoedbare jongeren“, vertelt hij. “Ik begeleid hen bij alle dagelijkse dingen. De jongeren hebben al veel meegemaakt in hun leven waardoor ze vaak een behoorlijke ‘rugzak‘ met zich meezeulen. Dat maakt de begeleiding soms complex, maar het werk geeft mij veel voldoening“, eindigt mijn broer zijn verhaal niet zonder enige trots.

“Mooi werk“, zegt de oude heer, “ik vind het knap dat je dit met zoveel overgave doet.“ Zelf heeft hij ruim 40 jaar in de bouw gewerkt. “Vooral zwaar werk“, bromt de man, “maar op mijn 57ste ben ik gelukkig vervroegd met pensioen kunnen gaan.“ En nu geniet hij samen met zijn vrouw van de mooie natuur, de vogels en de vlinders. En de koeien om niet te vergeten. “Ik vind het altijd zo heerlijk als ze in de wei staan“, zegt de man om er meteen achteraan te vragen: “Wat doet u voor werk?“ En de broer vertelt opnieuw, maar nu iets minder uitgebreid dat hij jongeren begeleidt die een behoorlijke ‘rugzak‘ hebben. “Mooi werk“, zegt de man, “knap dat je dat met zo veel overgave doet.“ Om meteen verder te gaan met: “Ik heb ruim 40 jaar in de bouw gezeten, maar gelukkig kon ik op mijn 57ste met vervroegd pensioen. Daarom kan ik nu samen met mijn vrouw genieten van de natuur.“ Vooral de koeien die zo lekker in de wei lopen, vindt hij prachtig. “Wat doet u voor werk?“, vraagt de man met dezelfde oprechte interesse alsof de vraag nog niet eerder is gesteld.

De vrouw kijkt mijn broer licht wanhopig aan. “Mijn man is een beetje vergeetachtig“, zegt ze verontschuldigend. “Misschien had u dat al wel gemerkt?“ Maar mijn broer, niet te flauw, vertelt het verhaal van zijn werk nog eens en nog eens. “Wat maakt het uit?“ laat hij mij in ons telefoongesprek weten, “het was goed toeven daar op dat bankje in de zon en die twee oude mensen waren zo aardig.“

Maar als het verhaal over het begeleiden van jongeren met een rugzak, wat écht mooi werk is, voor de zevende keer uitgebreid is verteld, besluit mijn broer om weer eens verder te gaan. “Was dit wat u betreft een goed verhaal?“, vraagt mijn broer aan de man als hij opstaat en zijn fiets pakt. “Want dát was de voorwaarde om op uw bankje plaats te mogen nemen.“ Er breekt een lach door op het gezicht van de oude man:

“Nou heb ik ruim een half uur gezellig met u zitten praten over van alles en nog wat, maar de belangrijkste vraag heb ik u nog niet gesteld: Wat doet u voor werk? Zelf heb ik ruim 40 jaar in de bouw gezeten en ben ik op mijn 57ste vervroegd met pensioen gegaan. En u, wat hebt u gedaan?“ Verwachtingsvol kijkt hij mijn broer aan. Die aarzelt heel even, maar dan zegt hij de oude heer toe dat hij een volgende keer uitgebreid over zijn werk zal vertellen. “Dat verhaal houdt u van mij nog tegoed. Beloofd!“ Dankbaar voor zo veel geduld zwaait de mevrouw mijn broer lang na totdat hij helemaal uit het zicht is verdwenen.

Dag lieve man, geniet van de vogels, de vlinders en vergeet de koeien niet.

Lees ook de andere verhalen uit de serie ‘De dingen die voorbij gaan‘:
Hangplek voor oude
renAlles onder controleStroopwafelStapelboterhammenKledingadviezenEngelengeduld

2 gedachten over “Een goed verhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: