Meneer Mandje

Kent u hem nog? De antiquair die aan de interviewer van Omroep Maxim moet uitleggen wat ‘antiek’ is? Als voorbeeld pakt de vriendelijke man een porseleinen mandje gemaakt door de firma Tiggelaar. In enkele zinnen legt hij klip en klaar uit waar het mandje vandaan komt, wie het gemaakt heeft en waar het voor bedoeld is. Waarop de interviewer zegt: “Veel te lang; dat moet korter!” In één kernachtige zin vat de antiquair zijn voordracht samen. Heel knap zou ik zeggen, maar de interviewer vindt het nog altijd veel te lang. “Korter”, is de opdracht. De antiquair doet nog een poging: “Mandje van Tiggelaar.”  Maar de interviewer keurt de beschrijving wederom resoluut af waarna de antiquair fel uitroept: “Mand”. Korter dan dit ene woordje kan zijn uitleg echt niet worden. Dit filmpje is indertijd meteen viral gegaan en de krasse knar gaat de wereld over als meneer ‘Mandje’.

Inmiddels staat een ‘meneer Mandje’ ook te boek als een efficiënte vergadertechniek waarbij je moet proberen om je voordrachten van alle ballast en fratsen te ontdoen. Als het de deelnemers lukt om alleen dát te zeggen wat relevant is, blijkt de vergadertijd met zo’n 60% teruggedrongen te kunnen worden. Fijn voor de werksituatie waarover de meesten van ons steen en been klagen, omdat het altijd veel en veel te druk is.

Maar ik kan je vertellen dat het ook een verademing is om juist op dit klagen de ‘meneer Mandje-methodiek’ toe te passen. Goh, wat blijft er dan opeens een hoop tijd over om gewoon te werken of om juist wat ruimte te laten voor échte aandacht en social talk.

Sinds kort pas ik de ‘meneer Mandje-methodiek’ thuis ook toe; maar dan op mezelf. Als ik in de mineur zak, omdat het allemaal even niet gaat zoals ik wil of als ik zit te klagen en te zagen, spreek ik mezelf kordaat toe: “korter!” En als een echte meneer Mandje weet ik dan binnen een mum van tijd alle ellende tot één woord te reduceren: “shit”. Zo. Klaar. Korter kan het niet.

Voor alle jonge lezers die meneer Mandje niet kennen...hierbij een link
naar het geweldige filmpje.

Eén opmerking over 'Meneer Mandje'

  1. prachtig!!! hahahaha ik weet het nog goed, en gebruik het ook zelf inderdaad
    wel jammer silvia dat ik steeds emailadres en naam moet invullen voor een reactie. maar ja.. dit was te leuk! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: