Klappertjes

Kun jij dat gevoel nog terughalen dat je als 6-7 jarige had op het moment dat oudjaarsavond begon? Lukt mij met gemak. Na het eten begon ik al te drammen: vanavond wilde ik ECHT – net als alle grote kinderen – opblijven om oudjaarsavond te vieren en het 0.00 uur te zien worden. En net als alle voorgaande jaren waren mijn ouders ook deze keer weer onverbiddelijk. Over twee jaar, nou vooruit heel misschien volgend jaar, was ik oud genoeg om de hele avond op te blijven. Maar dit jaar moest ik gewoon op tijd naar bed. Met de belofte van mijn moeder dat zij mij om 23.30 uur wakker zou maken, zodat ik het vuurwerk niet hoefde te missen.

Mokkend ging ik die avond naar mijn bed. En wanhopig vroeg ik mezelf af waarom toch alle belangrijke gebeurtenissen uitgerekend aan mijn neus voorbij moesten gaan. Boos viel ik dan uiteindelijk in een diepe slaap, om een paar uur later ruw wakker gemaakt te worden.

Verdwaasd sla ik om me heen. Wat is dat nou? Waarom maakt mijn moeder me midden in de nacht wakker? Ik lig net zo lekker te dromen. Maar dan dringt het tot me door dat ze mij komt halen voor de jaarwisseling. Ik moet snel zijn anders mis ik het vuurwerk.

Dat oorverdovend geknal, die prachtige fonteinen van licht hoog in de lucht maken alles goed. Dit is zó indrukwekkend mooi. Er hangt flink wat rook in de straat. De buurman is druk in de weer. Hij heeft het hele jaar gespaard om met Oud en Nieuw vuurwerk af te kunnen steken. En ook dit jaar gaat hij weer helemaal los. In zijn linker mondhoek hangt een sigaret waarmee hij zijn vuurpijlen behendig aansteekt. Ik blijf wel een uur lang naar de hemel staren. Totdat ik door en door koud ben en wel naar binnen moét. Daar brandt de kachel. Mijn moeder heeft de tafel gedekt met een strak gestreken wit kleed en er staan kaarsen op tafel. Ook dit nieuwe jaar beginnen we traditiegetrouw met een broodje met warm vlees en vette jus. Krijgen we anders nooit. Zo lekker!

Met het vorderen van de leeftijd werd het vieren van Oud op Nieuw steeds minder ‘magisch’. Natuurlijk: er was nog altijd gezelligheid en er was vuurwerk, soms zelfs heel veel vuurwerk. Al heb ik het zelf nooit gekocht. OMG wat is dat spul duur en gevaarlijk. In de loop der jaren zag ik het aantal buurmannen dat zo gek was om een heel maandsalaris de lucht in te knallen dan ook in rap tempo minder worden.

En inmiddels is het afsteken van vuurwerk zelfs op heel veel plekken verboden. Nu realiseren we ons dat er onacceptabel veel gewonden vallen door al dat geknal. Dat een toenemend aantal hulpverleners met vuurwerk gehinderd en belaagd wordt. Dat ziekenhuizen het juist in deze nacht onnodig druk hebben. En zeker ook dat we in deze éne nacht van het jaar onze aarde nog eens extra en extreem vervuilen. Het verhaal dat kinderen om 23.30 uur uit hun bed werden gehaald om een uur lang naar de lucht te staren, wordt een verhaal dat straks niemand meer kent. Nog een paar jaar en er mag geen pijl meer de lucht in. Ik kan niet wachten tot dat moment daar zal zijn.

Toch heb ik juist nu, dit jaar, voor het eerst vuurwerk gekocht. Ik zag het liggen in een winkel vol oud speelgoed: het klapperpistooltje met een blikje erbij; vol met van dat rose lint met bolletjes buskruit. Wie kent het nog? In de nacht van Oud op Nieuw knal ik in één keer mijn pistooltje leeg en zal ik de hele buurt laten weten dat een nieuw hoopvol jaar begonnen is.

Al zal geen mens mij horen: ik wens iedereen alle goeds voor een gezond, gelukkig en vredig 2023.

Bekijk eerdere verhalen van rond de jaarwisseling zoals ‘Gedeelde herinneringen’ en ‘Vrienden’.

Eén opmerking over 'Klappertjes'

  1. Mooi verhaal weer. Ik betwijfel alleen of je voorspelling klopt. Er mag nu ook al geen pijl de lucht in behalve op 31 december. Gebeurt volop. In Apeldoorn geldt een algeheel vuurwerkverbod. Toch zijn dee verkopen hoger dan ooit. Ik geloof niet dat een verbod helpt. Als iedereen alleen legaal vuurwerk zou afsteken en alleen op 31 december, was er helemaal geen probleem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: