Vijf minuten

“Hoe moeilijk is het nou?”, vraag ik aan de vriend als hij na een kwartier eindelijk eens onder de douche uit komt. “Maximaal 5 minuten douchen moet toch prima te doen zijn?” “Maar ik had het zo koud”, probeert hij nog even zijn daad van onacceptabel waterverbruik goed te praten. “Dan ga je maar in een teil warm water zitten”, bijt ik hem toe. “Deden wij vroeger ook.” En meteen flitsen mijn gedachten terug naar mijn kindertijd. Toen alles op het gebied van douchen zo compleet anders was dan nu.

Als kind was het voor mij de normaalste zaak van de wereld dat je alleen op zaterdag in bad ging en dat je jezelf op de andere dagen maar een beetje ‘hier en daar’ aan de gootsteen waste. Nou klinkt ‘in bad gaan’ best comfortabel, maar het beeld van een bad moet toch bijgesteld worden naar een piepklein lavet waar je als kind maar net in kon zitten. Beentjes helemaal opgetrokken. Mijn moeder vulde het lavet met behaaglijk warm water. Oudste zus zat dan ook wel goed. Lekker een kwartiertje poedelen en wassen met schoon water en hup: er weer uit. Bij de middelste wilde mijn moeder nog wel wat warm water toevoegen, maar ze kon natuurlijk niet aan de gang blijven. Dus tegen de tijd dat het mijn beurt was om ‘in bad’ te gaan, zat ik in het ouwe, kouwe sop van mijn voorgangers.

Toch heb ik daar nooit moeilijk over gedaan. Ik maakte eindeloos figuren in het grijze sop en wreef mezelf na het wassen warm met een handdoek die zo hard was als schuurpapier. Na de wekelijkse badbeurt trok je lekker je pyjama en je sloffen aan, om met strak gekamde, natte haartjes op de bank te ploffen voor een heerlijk avondje tv. Glaasje limonade erbij, roze koek en alles was dik in orde.

Hoe kan het dan toch dat het vandaag de dag zo moeilijk is om met iets minder luxe genoegen te nemen? We hebben nog altijd een badkamer die nooit koud is en een thermostaatkraan die het water op elke gewenste temperatuur houdt. Dus met een goeie straal water ben je in een paar minuten heus wel schoon.

Ik heb de zinken teil van vroeger maar weer eens voor den dag gehaald en prominent in de tuin gezet. En als een van ons zich niet aan het maximum van 5 minuten houdt, moet hij/zij voor straf 10 minuten in de teil met koud regenwater gaan zitten. Want aan regen hebben de de laatste tijd geen gebrek. Wie niet horen wil, moet maar weer eens voelen hoe het vroeger was.

Sinds die teil er staat, lukt het kort douchen met gemak. Elke dag… dat dan weer wel.

Eén opmerking over 'Vijf minuten'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: