Waar voor je geld

Om 9.00 uur komt ze het trainingslokaal in gelopen. Prachtig, lang krullend haar en een jaloersmakend figuurtje. Ze paradeert even door de ruimte en begroet alle cursisten die al ruim 20 minuten driftig aan het warmdraaien zijn. Ze heet Manuela, komt uit Portugal en spreekt moeiteloos vijf talen. Al krijgt ze het Nederlands niet goed onder de knie. “Zit je nou op of in zadel?” Met de lidwoorden weet Manuela absoluut geen raad dus die laat ze gewoon achterwege.

Terwijl wij graag met de spinningles willen beginnen, lijkt Manuela alle tijd te hebben. Ze is net 50 geworden ‘al zou je dat beslist niet zeggen, toch?’ Ze heeft een drukke baan, maar zit ’s avonds graag op de fiets. “Mountainbike eigenlijk, maar dat lijkt wel op spinning”, vindt Manuela. Het is vandaag haar tweede les op deze sportschool en “hé… is het hier altijd zo f*cking warm?” Ze is vrijgezel en met elke knappe gozer in zaal maakt Manuela graag een afspraakje.

Waar ben ik beland? Is dit ‘candid camera’?

Eindelijk kruipt Manuela op de fiets en meteen zet ze een hoog tempo in. En Manuela kletst en kletst maar door. Heeft ze wel in de gaten dat ze een training moet geven? Tot twee keer toe stapt ze van haar fiets, omdat ze het veel te warm heeft. Demonstratief gaat ze met een grote waaier langs alle deelnemers om ons koelte toe te wuiven. En ondertussen maar kwebbelen, kwebbelen en nog eens kwebbelen. “Mijn schoenen zijn al 12 jaar oud, maar ik kan er geen afstand van doen. Mijn bidon lekt, maar what the hell, beter mijn bidon dan…”

“Wordt dit voortaan mijn spinningles?” vraag ik mij geïrriteerd af? “Betaal ik híer zoveel contributie voor?”

“Ze moet nog wennen”, hoor ik bij vertrek de sportschooleigenaar zeggen. “Ik moet haar nog een beetje wegwijs maken in ons concept. Instructeurs zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. Ook sportscholen kampen met personeelstekorten en krapte op de arbeidsmarkt. Maar een beetje Portugees temperament geeft de les juist kleur”, vergoelijkt hij de waardeloze training bij de klagende cursisten.

En eigenlijk is dat ook best waar. In kan natuurlijk zelf wel bepalen in welk tempo en met welke weerstand ik fiets. En ondertussen geeft Manuela met haar zonnige temperament de les een extra dimensie. En ik heb weer een verhaaltje.

Nou…dát is nog eens waar voor je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: