Gezond

Dominokoken©

“Wat ga je doen?”, vraagt de vriend vol verbazing. Ik heb hem zojuist verteld dat ik een leuke ontdekking heb gedaan op het gebied van ‘duurzaam koken’. En ik heb maar meteen een naam bedacht voor het fenomeen dat ik nu de wereld in slinger onder de naam: ‘Dominokoken’. Het ontstond deze week per toevalMeer lezen over “Dominokoken©”

Coquilles

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een lekker recept met je deelde. Ondertussen eet ik heerlijk en gezond, maar niet alles komt door de ballotagecommissie die bepaalt wat wel en niet gepubliceerd mag worden. Maar nu heb ik toch weer iets lekkers dat je écht een keer moet proberen: gemarineerde coquilles opMeer lezen over “Coquilles”

Pilav

“Kun je eens een keer Pilav maken?”, vroeg de vriend mij laatst. Pilav, Pilav…. dat is toch iets met rijst en kip en abrikozen? In mijn studententijd aten we dat vaak, maar sindsdien heb ik het nooit meer op tafel gezet. Ik moest dus op zoek naar het recept. Het heeft even geduurd voordat ikMeer lezen over “Pilav”

Mexicaanse maaltijdsoep

Elke maandagavond maak ik een flinke wandeling met een vriendin. Doen we al jaren. En natuurlijk wordt er dan ook heel wat afgepraat. We lopen, zeg maar, ‘even de afgelopen week door’. Naast de nodige hoogte- en dieptepunten delen we dan ook regelmatig lekkere recepten. En zo vertelde zij mij over die heerlijke Mexicaanse tomatensoepMeer lezen over “Mexicaanse maaltijdsoep”

Bruine bonenstamppot

Af en toe is de vriend al mijn lichte en uiterst verantwoorde maaltjes een beetje beu en verlangt hij weer eens naar ouderwetse, zware kost. Bruine bonenstamppot bijvoorbeeld. Maar omdat hij wil dat ik gezellig met hem mee-eet probeer ik dit gerecht dat meer op een betonblok lijkt dan op een licht verteerbare maaltijd stiekemMeer lezen over “Bruine bonenstamppot”

Linzenstoofpotje

Bij gerechten met linzen krijg ik altijd een beetje een ‘geitenwollensokken’-gevoel. Linzen… dat is iets voor alto’s en natuurfreaks. Maar op dit idiote vooroordeel ben ik hard teruggekomen nu ik de hartverwarmende smaak van allerlei linzensoepjes heb ontdekt en recent een heerlijk linzenstooppotje proefde. Ik deel het recept graag met jullie. Ingrediënten: 250 gram gedroogdeMeer lezen over “Linzenstoofpotje”

Kliekjesdag

Wie kent het niet van vroeger: kliekjesdag. Klinkt eigenlijk best vies; mjn zus trekt dan ook meteen het bijbehorende gezicht al ik haar aan deze menu-dag uit onze jeugd herinner. Maar ik vond het altijd een feest. Met kliekjesdag stond er van alles op tafel; alle restjes van de afgelopen week. Heerlijk. Eten weggooien wasMeer lezen over “Kliekjesdag”

Mega-gehaktbal

Niemand kan zo’n lekkere, grote gehaktbal maken als mijn moeder. Niet dat zij een keukenprinses was. Verre van. Alle dagen aten we gewoon aardappelen, groenten en vlees. En op vrijdag vis: vissticks wel te verstaan. Als we geluk hadden werd het een gebakken visje van de visboer. Dan was het feest. En op zondag soep.Meer lezen over “Mega-gehaktbal”

Risotto met veel groen

Risotto met spinazie, venkel, koolrabi, sjalotjes, dille én Parmezaanse kaas. Ik vond het zo’n verrassend lekker gerecht dat ik het recept meteen met jullie wil delen. Voor 3-4 personen 1 eetlepel olijfolie en wat boter fijngesnipperd sjalotje 400 gram risottorijst 200 ml witte wijn, 1 tot 1,5 liter groentebouillon 200 gram babyspinazie, in reepjes gesnedenMeer lezen over “Risotto met veel groen”

Kip in de hoed

Van dit gerecht word ik altijd zo vrolijk. De mooie herfstkleuren en intense smaken nodigen je uit om heerlijk van deze maaltijd te smullen. Het diep rood van de kersen, het warme geel van de kerrie en de verwarmende smaak van gember. Zo lekker. En dat alles verpakt in een hoedje van bladerdeeg. Ik geefMeer lezen over “Kip in de hoed”

Mulligatawny soep

Vanavond zet ik mijn gasten Mulligatawny soep voor. Mulli… wat?  Mulligatawny soep. Succes verzekerd! Natuurlijk omdat het een heerlijk soepje is (het recept krijg je zo). Maar vooral ook, omdat je gasten zwaar onder de indruk zullen zijn van de onverstaanbare naam die jij er net zo achteloos uit wist te knallen. Deze bekkenbreker onderMeer lezen over “Mulligatawny soep”

Perenchutney

Het is heerlijk: echt waar! Als je een herfstmaaltje leuk wilt aankleden, maak dan deze perenchutney. Succes verzekerd. Ingredienten: 4 rijpe peren en 1 goudreinet 2 rode uien handje rozijnen 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder en 1/2 tl gemalen kruidnagel 1 el olijfolie sap van een halve citroen en 200 ml sinaasappelsap of water.Meer lezen over “Perenchutney”

Aan tafel !

Mijn zus en ik hebben sinds een paar maanden op dinsdag onze vaste kookavond. Ik zit in een bijzondere omstandigheid en zij evenzeer. De kookavond is op allerlei manieren helpend voor ons allebei. We hebben onszelf een opdracht gegeven: kook één keer per 14 dagen voor de ander een kleurrijke, gezonde, gevarieerde en verrassende maaltijdMeer lezen over “Aan tafel !”

Meld je aan voor mijn blog…

En krijg nieuwe verhalen direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit: