Boerenkoolstamppot uit de oven

Af en toe is het nog behoorlijk koud. Dus het kan prima: een lekker stamppotje met een eigentijdse twist. Boerenkoolstamppot uit de oven. Heerlijk. Ik deel het recept graag met je.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g zoete aardappelen en 250 g gewone aardappelen
  • 400 g gesneden boerenkool
  • 250 g chorizo en 125 g gerookte spekblokjes
  • 250 g geraspte kaas
  • 2 rode uien en 1 Spaanse peper, zongedroogde tomaatjes
  • 30 g boter en 1 dl kookroom
  • 1 el grove mosterd, nootmuskaat, peper en zout

Schil en snijd de zoete aardappels en aardappelen in stukken en spoel ze schoon. Kook de aardappelen 15-20 minuten in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en eventueel wat zout. Na 10 minuten voeg je de boerenkool toe en kook je alles nog zo’n 5-10 minuten gaar. 

Snij je de chorizo in plakjes, snipper de rode uien en snijd de Spaanse peper. Verhit een koekenpan zonder boter en bak hierin de spekjes goudbruin en krokant. Bak de chorizo, de uitjes en de peper drie minuten mee met de spekblokjes. 

Giet de aardappelen met de boerenkool af. Verwarm de kookroom in een steelpan. Stamp de aardappelen met de boerenkool tot een stamppot. Voeg wat boter toe en schenk de warme kookroom erbij totdat je de gewenste smeuïgheid hebt. Schep de mosterd door de stamppot.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met een klein beetje boter en verdeel de helft van de boerenkoolstamppot op de bodem. Verdeel daarop de gebakken chorizo met spekblokjes, uit en pepertje en hierop verdeel je de rest van de boerenkool. Strooi de geraspte kaas erover en bak de ovenschotel 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Strooi voor het opdienen wat nootmuskaat over de schotel.

Eet smakelijk! 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: