Zomer 2023

Ik neem je mee naar vrijdagmiddag, precies een week geleden. Op dat moment schreef ik het hierna volgende verhaaltje. Dat een paar dagen later de weersvoorspellingen al weer compleet anders waren, laat alleen maar zien dat er ‘niets zo veranderlijk is als het weer’. Dus geniet van de zonnige dagen die er nu zijn, want het weer kan zomaar omslaan.

Ik kan je nu al wel vertellen dat de zomer van 2023 de boeken ingaat als ‘de meest waardeloze zomer sinds mensenheugenis’. Niet op alle vlakken hoor, maar wel qua weer.

Na een goede start in het voorjaar volgt juni met ruim 4 weken van ongekende hitte. Wat heb ik gezucht en gekreund vanwege die hoge temperaturen en wat heb ik slecht geslapen tijdens die zwoele nachten. Weken achtereen tropische temperaturen waarbij het ene na het andere record verbroken wordt. Niks lekker buiten eten. Veel te warm! En bijna geen zomeravonden waarop ik tot ’s avonds laat op het terras zit. Niet alleen omdat het tot ver in de avond veel te warm is, maar ook omdat de prijzen op het terras de hitte nog eens extra aanwakkeren. Ook de buurt houdt zich rustig: weinig feestjes en zelfs verdacht weinig barbecuemomenten. Want wie is zo gek om de kooltjes nog eens lekker op te porren als de temperatuur al sky high is? De hele wereld lijkt in vuur en vlam te staan. Kijk maar eens naar de ontembare bosbranden in Griekenland, Tunesië, Sicilië, Kroatië, Portugal, Turkije, Canada en nu weer Hawaï met duizenden mensen die halsoverkop huis en haard moeten verlaten.

Maar na de veel te lang aanhoudende hitte zijn daar in juli eindelijk de verfrissende regenbuitjes. Oooch wat knap ik hier van op en wat slurpt mijn tuin het regenwater gulzig op! Maar waarom kan het nou niet gewoon bij ‘af en toe een regenbuitje’ blijven. Waarom moet het nu weer weken achtereen regenen? En zo hard en zo veel! Ik kan geen wandeling of fietstocht meer maken zonder een kletsnat pak te halen. Juli valt dan ook letterlijk in het water. Op verschillende plekken in de wereld regent het zó hard dat rivieren gaan kolken, stenen gaan rollen, dammen doorbreken, steden onder water komen te staan en mensen opnieuw geëvacueerd moeten worden. Ik durf niet meer te klagen over ‘weer niet buiten eten, geen tuinfeestjes en de barbecue die niet aan kan’.

Als ik om 21.30 uur uit de sportschool kom en de straatlantaarns aanfloepen, vraag ik mij vol verbazing af ‘waar de zomer van 2023 is gebleven’. De avonden zijn al weer flink aan het korten en de herfst lijkt zijn intrede te doen. “Ik heb last van de ‘blues'”, laat de vriend mij weten. Over die ‘blues’ klaagt hij normaal gesproken pas vanaf oktober, maar ook die gevoelens zijn dit jaar dus een stuk vroeger. “Gaat wel over”, probeer ik hem nog wat moed in te praten. Maar bij de afsluiting van het Journaal gaat mijn opbeurende opmerking al weer meteen onderuit. Gerrit Hiemstra, de weerman, verwacht voor het weekend en eigenlijk voor de hele week wederom heel veel regen.

En daar moeten we het maar mee doen.

Lees ook mijn andere bemoedigende regenverhalen zoals: ‘Winterblues’, ‘Yoga aan zee’, ‘Walk of wisdom’, ‘Campingdisco’ en Goed fout’

Eén opmerking over 'Zomer 2023'

Plaats een reactie